Elektriska mätinstrument

Elektriska mätinstrument används för att mäta elektriska egenskaper som spänning, ström och resistans. De är viktiga verktyg främst för elektriker och tekniker, men även för den som är intresserad av elteknik som hobby. Det finns många olika typer av elektriska mätinstrument, som alla har sin egna specifika funktion. De vanligaste typerna kan du läsa mer här nedanför, och de inkluderar:

  • Spänningsdetektor: Används för att upptäcka spänning i ledningar och uttag.
  • Multimeter: Mäter olika elektriska egenskaper, inklusive spänning, ström och resistans.
  • Elmätare: Mäter hur mycket el som förbrukas.

Caltech har ett varierat utbud av mätinstrument från branschledande tillverkare och genomför allt från installation, utbildning och konsultationer. De kommer gärna ut till ditt företag och tar fram skräddarsydda helhetslösningar för mätning av elektronik.

Spänningsdetektor

En spänningsdetektor kallas även för testpenna eller spänningsprovare och är ett verktyg som rätt och slätt används för att påvisa närvaro av spänning i ledningar och uttag. De allra flesta spänningsdetektorer är utrustade med en sond som placeras mot ledningen eller uttaget. Om det finns spänning i uttaget kommer en indikator på spänningsdetektorn att aktiveras, exempelvis i form av att en lampa tänds eller en ljudsignal hörs.

Användning av en spänningsdetektor

Att använda en spänningsdetektor är relativt enkelt och görs genom tre enkla steg:

  1. Stäng av strömmen: Innan du använder en spänningsdetektor ska du alltid se till att strömmen är avstängd till den krets du testar. Detta görs genom att stänga av den säkring eller brytare som styr den aktuella kretsen.
  2. Placera sonden: Placera sondens spets mot den ledning eller det uttag som du vill testa.
  3. Håll koll på indikatorn: Om det finns spänning kommer indikatorn på spänningsdetektorn att aktiveras. Detta kan vara en lampa, en ljudsignal eller en kombination av båda.

Iaktta alltid försiktighet när du arbetar med el. Använd alltid lämpliga skyddskläder, som handskar, och akta så att du inte vidrör några ledningar eller komponenter med bara händer eller hud.

Multimeter

En multimeter är ett avancerat verktyg som mäter olika elektriska egenskaper, däribland spänning, ström och resistans. Multimetrar används både för att testa elektriska komponenter och för att felsöka elektriska problem. Det finns olika typer av multimetrar, inklusive analoga, digitala och tångmultimetrar.

Användning av en multimeter

Det är lite mer avancerat att använda en multimeter, så läs bruksanvisningen noga eller kontakta en kvalificerad elektriker om du är osäker. Generellt sett används den på nedan vis:

  1. Ställ in multimetern: Ställ in den på rätt mätfunktion och mätområde. Du kan hitta denna information i bruksanvisningen som följde med vid köpet.
  2. Anslut kablarna: Anslut försiktigt multimeterns kablar till den eller de komponenter du vill testa.
  3. Läs av mätvärdet: Läs av mätvärdet på multimeterns display och anteckna vid behov.
  4. Tolka mätvärdet: Jämför mätvärdet med de förväntade värdena för att identifiera eventuella problem eller dra andra slutsatser.

Elmätare

En elmätare, även kallad en energimätare, är en viktig del av elsystemet i en fastighet eller apparat. Den mäter hur mycket el som förbrukas och skickar den informationen till elbolaget. Elbolagen använder sedan denna information för att fakturera kunder eller fastighetsägare för deras elanvändning. Det finns två huvudtyper av elmätare, digitala och analoga, som du kan läsa mer om nedan.

Digitala mätare

Moderna mätare som visar elförbrukningen direkt på en digital display. Dessa kan också lagra mer detaljerad information om elanvändningen, till exempel förbrukning per timme. Ofta är dessa ”smarta” elmätare som kan kommunicera med elnätet i realtid, vilket ger elbolagen omedelbar information om förbrukningen. Detta kan göra elnätet mer effektivt, samtidigt som kostnaderna kan bli lägre för både kunder och elbolag. Samtidigt kan smarta elmätare utgöra en säkerhetsrisk vid potentiella cyberattacker. Du kan läsa mer om funktionskrav på elmätare i Sverige hos Energimarknadsinspektionen.

Analoga mätare

Den äldre varianten av elmätare som har en visare som roterar för att visa elförbrukningen i kilowattimmar (kWh). Dessa kan inte skicka någon information till elbolaget, utan måste läsas av manuellt på plats.

Kalibrering av mätinstrument

För att kontrollera att dina mätinstrument ger korrekta data vid mätningar är det viktigt att kalibrera dem. Kalibreringsprocessen involverar att jämföra mätningarna gentemot ett standardiserat värde och vid behov justera instrumentet. Fördelarna med att regelbundet kalibrera dina mätinstrument inkluderar:

  • Säkerställer att mätinstrumenten ger korrekta mätningar.
  • Förhindrar felaktiga mätningar som kan leda till problem och ger högre tillförlitlighet.
  • Hjälper till att upprätthålla standarden och säkra kvaliteten.
  • Förhindrar kostsamma misstag orsakade av felaktiga mätningar och möjliggör effektiv användning.

Hur ofta behöver man göra det?

Hur ofta du behöver kalibrera dina mätinstrument beror på typ av instrument och hur det används. Generellt sett bör ett mätinstrument kalibreras minst en gång per år, ibland oftare än så. Ett enkelt sätt att hålla koll på när det är dags är att regelbundet kontrollera instrumentets kalibreringscertifikat.

Kan vem som helst göra det?

Mätinstrument kan kalibreras av användaren eller av kvalificerad personal. Om du är osäker på hur du kalibrerar ditt mätinstrument ska du först läsa bruksanvisningen. Om du behöver hjälp kan du kontakta tillverkaren, som i många fall erbjuder kalibreringstjänster, eller kontakta ett företag som utför kalibreringar. Caltech är ett välrenommerat bolag inom elteknik som regelbundet utför kalibreringar åt kunder. De kan hjälpa dig både med mätinstrument och med själva kalibreringen.