Fallskydd är varje människas bästa vän när det är dags att klättra upp på taket för det väntade bytet av takpannor, eller när skorstenen kräver uppsyn eller underhåll. Vissa anser att det är för brötigt för så kort arbete, andra har fått reda på vad det kan kosta att låta bli. Ta i alla fall en titt så att du vet vad fallskydd innebär, och hur de funkar, innan du bestämmer dig för att lite på din balans och ditt fotfäste.
Att hyra fallskydd från Zeppelin Rental bidrar till en säkrare och mer effektiv arbetsmiljö. Zeppelin Rental erbjuder ett brett sortiment av fallskyddsutrustning som uppfyller höga säkerhetsstandarder och är anpassad för olika typer av arbeten på höjd, vilket garanterar att rätt utrustning finns tillgänglig för varje specifikt projekt. Genom att hyra fallskydd slipper ert företag göra stora inköp och kan istället anpassa sitt behov efter projektets längd och omfattning, vilket sparar både tid och kostnader. Zeppelin Rental ser till att all utrustning är noggrant kontrollerad, underhållen och uppfyller aktuella säkerhetsföreskrifter, vilket minimerar risken för olyckor.
TM Utbildning erbjuder en fallskyddsutbildning med syftet att öka förståelsen för riskerna vid arbete på hög höjd och att välja rätt fallskyddsutrustning för arbete i lift. Denna utbildning är avsedd för alla som arbetar med eller ansvarar för fallskydd, inklusive arbetsledare och chefer, för att öka medvetenheten och minska risken för personskador. Den täcker lagar, riskbedömning, grundläggande personlig fallskyddsutrustning (PFU), räddningsplaner, samt korrekt användning av sele.
Cramo kompletterar utbildningslandskapet genom att erbjuda tillgång till den nödvändiga fallskyddsutrustningen samt praktiska lösningar för att implementera det lärande från kurserna i verkliga arbetsmiljöer. Med fokus på skötsel, förvaring och underhåll av utrustningen, säkerställer Cramo att deltagarna inte bara får teoretisk kunskap utan även praktisk förståelse för hur fallskyddsutrustningen fungerar i liftar och på arbetsplatser.
Ingen förkunskap krävs förutom en god förståelse för det svenska språket. Efter avslutad utbildning och godkänt prov erhåller deltagarna ett utbildningsbevis, vilket bekräftar deras förmåga att hantera fallskyddsutrustning säkert och effektivt, i linje med AFS 2006:6 och EU-direktivet 89/656/EEC.
Du vill mest troligen känna dig säker även när du ska jobba på tak, om du så ska byta takpannor eller bara rengöra. Medvetna steg är vad många förlitar sig på, men att ramla ner kan leda till väldigt allvarliga problem. För att ta det säkra före det osäkra finns det ett flertal säkerhetsåtgärder för dig som ska jobba på tak eller utföra arbete på hög höjd, så att du kan fokusera mer på jobbet, och mindre på vart du sätter foten.
Beroende på hur ditt tak ser ut och vad för typ av jobb du tänkt utföra finns det en del olika modeller av fallskydd. För att kunna använda dessa är det bäst att du använder dem ihop med en bra säkerhetssele eller fallskyddssele, så att du sitter säkert fast i linan när fallet sker.
Skyddsnät är en essentiell komponent i fallskyddssystemet vid takarbete, och erbjuder en ytterligare säkerhetsnivå utöver personligt fallskydd. Dessa säkerhetsnät monteras under arbetsområdet på taket för att fånga upp personer och förhindra skador vid ett fall. Skyddsnätet fungerar som en sista säkerhetsåtgärd och minskar risken för allvarliga skador genom att effektivt absorbera energin från fallet. Installationen av ett säkerhetsnät kräver noggrann planering för att säkerställa att nätet är tillräckligt stort och korrekt positionerat för att erbjuda maximalt skydd.
Fallskyddsblock fäster du i en punkt, gärna så nära dig du kan, men framförallt över dig. Likt ett bilbälte tillåter blocket dig att du rör dig fritt omkring i sansad takt, och anpassar linan så att den aldrig är längre än vad den behöver vara. Skulle du däremot röra dig plötsligt, som exempelvis att du halkar eller glider ner, så låser sig blocket så att linan hindrar dig för att glida eller falla längre.
Falldämparlina fäster du i en eller två punkter tätt nära dig, som i en skorsten eller ett räcke. Dessa elastiska linor ger dig mildare rörlighet, och skapar inte samma ryck om du skulle ramla, utan som en gummisnodd dämpar ditt fall istället, så att du kan känna dig trygg, men samtidigt inte helt orörlig.
Taklina är den mest populära varianten av fallskydd för takarbete, som du fäster i toppen av taket och kastar ner linan så att den hänger ner över takkanten. Därefter kan du med enkel vinkling av ditt glidlås röra dig fritt upp och ner längs linan, men skulle du falla nerför kommer vinkeln mellan lina och glidlås låsa fast dig på plats, tills du tagit dig upp igen och kan justera glidlåset igen.
När du jobbar på tak framförallt kan det vara svårt att hitta en bra fästpunkt. Fallskydd kräver oftast en fästpunkt nära där du står, och helst rakt över där du står. Vissa tak har nockräcken som går längs toppen av taket, vissa har annars gångbryggor som du kan fästa i.
Med pulpettak och cylindriska tak kan det vara svårare att hitta ett bra fäste, då cylindriska tak oftast görs för att inte ha några kanter på toppen, och pulpettak har sin högsta höjd längs fasadkanten. Vid sådana fall kan det vara smidigt att använda en horisontell förankringslina, som du kan fästa i sidorna på taket och röra dig smidigt från sida till sida.
Jobbar ni flera på taket finns det de som föredrar att använda ett kollektivt fallskydd, som kan vara allt från att man delar förankringslina till att man monterar upp ett fallnät under arbetsplatsen. I de flesta fall skulle nog många konstatera att ett personligt fallskydd är att föredra, då det även ger dig friheten att koppla ifrån när du behöver, samt att ni kan flytta omkring fästet för att kunna jobba på olika delar av taket, fasaden eller vart du nu kan tänkas använda dessa.
Vid arbete på byggnadsställningar är det lika viktigt med ett fungerande fallskydd som det är vid arbete på tak. Vid en del takarbeten är det närmast nödvändigt med en bra ställning som står stadigt på marken. Det finns olika modeller och varianter som passar olika bra för olika typer av arbeten. Ta reda på vilken typ av byggnadsställning som passar dig bäst och om du bör hyra eller köpa – nytt eller begagnat.