Vägbom och trafikhinder – Det här gäller

Vägbommar och trafikhinder används för att begränsa och styra trafiken i olika situationer. De kan till exempel handla om att begränsa felaktig eller olaglig parkering, skydda privat mark och områden eller styra om trafik. På den här sidan har vi samlat information om trafikhinder och vilka regler som gäller om du vill sätta upp en vägbom.

Vägbommar till infarter

Vanligen installeras vägbommar vid infarter till privat mark, bostadsområden, industriområden eller övriga områden där trafiken ska begränsas. Hos ATA.se kan du köpa vägbommar till infarter som är godkända enligt Trafikverkets riktlinjer. De har ett brett utbud att välja mellan, som vippbom och teleskopbom, som kan justeras i längd. De är experter på säkra och trygga lösningar för olika typer av miljöer, och hjälper dig gärna.

De elektriska vägbommar som används idag är av två huvudsakliga typer:

Automatisk vägbom: Denna typ både öppnas och stängs automatiskt, exempelvis med hjälp av sensorer eller en timer.

Vägbom med fjärrkontroll: En manuell typ av vägbom som öppnas och stängs fjärrstyrt, till exempel med en fjärrkontroll, en tagg eller ett passerkort.

Sätta upp vägbom – Regler

För att installera en vägbom krävs vanligen tillstånd från kommunen, men det finns en del andra krav som kan variera beroende på situation, plats och syfte. Dessa allmänna regler gäller när du vill sätta upp en vägbom:

  • Tillstånd: Vanligen behövs tillstånd från den aktuella kommunen för att installera en vägbom.
  • Säkerhet: Vägbommen ska utformas och sättas upp på ett sätt som inte kan medföra fara för förbipasserande, både i trafik och till fots.
  • Synlighet: För att undvika olyckor ska en vägbom alltid synas tydligt och vara skyltad.
  • Tillgänglighet: Se till att de personer som har behörighet att öppna och passera trafikhindret har en fjärrkontroll eller ett passerkort tillgängligt.

Vägbom på skogsväg

Det är vanligt med vägbommar på mindre skogsvägar runt om i Sverige. För att få installera en vägbom på en privat eller allmän skogsväg krävs tillstånd från kommunen, men även från Skogsstyrelsen. I samband med ansökan behöver du inkludera en motivering till varför vägbommen ska sättas upp. Det kan till exempel vara att skydda skogsområden, förhindra dumpning av avfall i sjöar eller för att förhindra obehöriga att använda vägen.

Vägbom i bostadsområde

Vägbommar i bostadsmiljö kan vara ett effektivt skydd för lekande barn, så att de skyddas från biltrafik. För att få installera en vägbom i ditt bostadsområde krävs tillstånd från både bostadsrättföreningen eller fastighetsägarna och kommunen. I samband med ansökan behöver du inkludera en motivering, exempelvis att begränsa genomfartstrafik och på så sätt bidra till att skapa ett tryggare bostadsområde.