Billig ytterpanel – panel för utomhusbruk

När du behöver bygga ett nytt hus eller klä om ett befintligt ska du välja en bra ytterpanel som skyddar huset mot både fukt och frost. Det allra vanligaste materialet för ytterpanel är trämaterialet som tillverkas av granstockens centrumdel. Du får själv välja mellan en stående och liggande ytterpanel som kan vara obehandlad, mellanstruken eller grundmålad. Glöm heller inte att tänka på att ytterpanelen bör komplettera utseendet på din ytterdörr. Jämför priser och hitta det som passar bäst för ditt bygge.

Obehandlad ytterpanel storlek 22X120

Byggmax

Pris 22,95 kr/m
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris 39,80 kr/m
Till butik

Bauhaus

Pris: 105,36 kr
Till butik

Mellanstruken ytterpanel storlek 22X145

Bauhaus

Pris 142,59 kr
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris 58,10 kr/LPM
Till butik

Byggmax

Pris Från 25,95 kr/m
Till butik

Grundmålad ytterpanel storlek 22X120

Beijer bygg

Pris 26,95 kr/m
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris 36,10 kr/LPM
Till butik

K-Rauta

Pris 36,11 kr/m
Till butik

Montera ytterpanel – viktigt att tänka på

När det kommer till panelmontering ska ytterpanelen vara grundmålad innan man påbörjar arbetet. Annat som du behöver tänka på är:

  • Välj en spik med minst 2,8 mm i diameter. Spiken får absolut inte vara så lång att den skadar vindskyddet bakom ytterpanelen. Samtidigt ska man slå spiken vinkelrätt mot ytan så att spikhuvudet kommer i nivå med träytan.
  • Skruva inte genom två bräder eftersom panelbrädorna behöver kunna röra sig fritt sinsemellan.
  • Panelbrädorna ska inte vara för breda eller för tunna. Minsta tjocklek är 22 mm.
  • Skruvning är att föredra framför spikning då risken för att virket i ytterpanelen spricker nära virkesändar är lägre än vid spikning.
  • Allt ändträ ska täckas med foder eller bleck. Uppåtvända träytor ska vinklas för bästa avrinning. Det här behövs så att fukten inte tränger igenom träytan.

Byta ytterpanel – när ska det göras?

Ytterpanelen på ett hus behöver bytas omgående vid upptäckten av fuktskador, röta eller sprickor i fasaden. Du behöver undersöka fasaden minst en gång om året för möjligheten att upptäcka eventuella brister i god tid. Se efter missfärgningar och sprickor i träbrädorna. Du behöver byta ytterpanelen om brädorna är mjuka och uppluckrade på vissa ställen. Det finns dessutom särskilda typer av hussvamp som kan sprida sig runt hela huset och orsaka stora skador på huset.

Stående eller liggande ytterpanel

Du väljer själv vilken typ av ytterpanel du vill ha till huset. Utseendemässigt får en stående fasadpanel huset att verka smalare och högre medan en liggande ytterpanel får huset att verka bredare och lägre. Liggande ytterpanel motstår bäst väder och vind eftersom ändträet i en sådan panel utsätts för mindre fuktbelastning än ändträt i stående ytterpanel. Dessutom är det lättare att byta ut dåliga brädor i liggande variant än brädorna i stående fasadpanel.

Obehandlad, grundmålad eller mellanstruken ytterpanel

Att välja ytterpanel kan bli en klurig uppgift när kunskapen kring olika benämningar är bristfällig. Därför ska du få förklaring på vad det innebär att köpa en obehandlad, grundmålad och mellanstruken ytterpanel till din fasad.

Obehandlad ytterpanel

Det här är en ytterpanel i obehandlat finsågat skick som du behöver måla själv från grunden. De flesta obehandlade paneler behöver grundmålas en gång och därefter strykas med två lager täckfärg. Det här är den billigaste varianten av ytterpanel, dock behöver du köpa till färg och göra arbetet på egen hand.

Grundmålad ytterpanel

Denna typ av ytterpanel har redan målats hos leverantören. Den går att sätta upp direkt på fasaden och behöver därför inte förberedas innan monteringen. Du behöver dock måla ytterligare två lager med en valfri färg.

Mellanstruken ytterpanel

Det här är panelen som blivit ytbehandlad med både grundfärg och ett lager med täckfärg. Här behöver du bara göra den sista slutstrykningen när panelen blivit uppsatt för att måla över spikskallar och andra märken som kan komma vid monteringen. Det som är bra med en mellanstruken ytterpanel är att man kan vänta upp till två år med att göra den sista slutstrykningen. På så sätt har du en färdig produkt som går att sätta upp direkt på fasaden.

Begagnad container till byggprojektet

Investeringen i en begagnad container kan vara ett utmärkt val för ditt byggprojekt av flera skäl:

  • Lagring: En container erbjuder en stor och säker plats att lagra dina byggmaterial, verktyg och utrustning. Detta skyddar dina tillgångar från väder och vind och möjliggör organiserad lagring vilket kan öka effektiviteten i ditt projekt.
  • Flexibilitet: Containrar kan enkelt transporteras från en plats till en annan, vilket gör dem till en flexibel lösning om du behöver flytta ditt projekt eller om du planerar framtida renoveringsprojekt på olika platser.
  • Kostnadseffektivitet: En begagnad container kan vara mycket kostnadseffektiv jämfört med att bygga en traditionell lagringsbyggnad eller hyra ett lagringsutrymme. Dessutom behåller containrar ofta sitt värde väl, vilket innebär att du kan sälja den efter projektets slut och återfå en del av din initiala investering.
  • Hållbarhet: Att återanvända en begagnad container istället för att bygga en ny struktur kan minska ditt projektets miljöpåverkan.